1060 Views |  Like

Pressiteade seoses Riigikogu hääletusega karusloomafarmide keelustamise teemal

On kahetsusväärne, et suur osa Riigikogu saadikuid lasi end äärmuslikest loomaõiguslastest aktivistide propagandast mõjutada ja hääletas karusloomafarmide keelustamise poolt. Ühtlasi tunnustame saadikuid, kes võtsid kuulda terve mõistuse häält ja ei allunud populismist kantud välisele survele.

Karusloomade näol on tegu täpselt samasuguste põllumajandusloomadega nagu lehmad, lambad või sead ja farmilooma seisukohalt vaadates pole ju vahet, mis otstarbel inimene teda peab. Oluline on, et pidamine toimuks heades tingimustes, kuid need tingimused peavad olema teaduslikult põhjendatud. Karusloomad on inimeste poolt umbes  150 loomapõlvkonna jooksul aretatud spetsiaalselt puurispidamiseks. Eesti karusloomakasvatused vastavad kõigile riigi poolt kehtestatud nõuetele ja kontrollimehhanismid toimivad. Karusnahasektor on globaalne tegevusala ja kasvatuste keelustamine Eestis ei muuda farmiloomade heaolu maailma vaates kuidagi paremaks, pigem vastupidi- kasvatamine siirdub riikidesse, kus kontroll loomade heaolu üle pole kaugeltki nii range kui Eestis ja Euroopa liidus. Lihtne tõde on ju see, et kui millegi järgi on nõudlus, on olemas ka pakkumine. Samuti on ilmselge, et äärmuslased võtavad oma agenda elluviimiseks varem või hiljem sihikule mõne järgmise looma- või linnukasvatussektori, samuti satuvad löögi alla ka nt kalakasvatused. Kindel on aga see, et maksumaksjal tuleb lõppkokkuvõttes kogu see tsirkus kinni maksta. Samuti on olemas otsene ja negatiivne mõju Eesti jahindussektorile, kus küttide huvi rebaste ja kährikute küttimiseks ja nende naha väärindamiseks kahaneb veelgi.

Sektori ettevõtted annavad endale aru, et valdkonnas on praegu keerulised ajad ja ellujäämiseks tuleb kas edasi pingutada või siis  tegevus majanduslikel kaalutlustel lõpetada ja seda ilma mingi riigipoolse kompensatsioonita.

Karusloomakasvatajatel on kavas pöörduda õiguskantsleri poole arvamuse saamiseks ühe ettevõtlussektori keelustamise põhiseadusele vastavuse suhtes.

Eesti Karusloomakasvatajate Aretusühing

Eesti Karusnahaliit